Projecten

NAC

Het ontwerp van het NAC, door Compagnie-O architecten, is een compact gebouw met drie bouwlagen en een teruggesprongen vierde (gelijkvloers, eerste en tweede verdieping en technische ruimte op het dak) en een ondergrondse parkeergarage. De indeling werd uitgewerkt volgens het nieuwe dienstverleningsconcept, met een strikte scheiding tussen front- en backoffice.

Duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt in dit ontwerp, met een E-peil van maximum E58 en een K-waarde van maximaal K35. Het NAC zal het eerste gemeentegebouw zijn dat wordt voorzien van een houtsnipperketel (gecombineerd met een condenserende gasketel voor piekbelasting en als back-up), waardoor het CO2-neutraal wordt verwarmd. Op het dak zijn zonnepanelen voorzien en er wordt gebruik gemaakt van regenwaterrecuperatie en energiezuinige LED-verlichting. Het gebouw werd flexibel opgevat, zowel wat de indeling (kolommenstructuur met invulwanden) als de aanwezige technieken (vloerkanalen, verhoogde computervloeren) betreft, om eventuele toekomstige wijzigingen in de organisatie eenvoudig op te vangen.

Waar alles nu verspreid is over verschillende gebouwen, waaronder het gemeentehuis, het OCMW, de Rozenhoeve en het Vrijetijdscentrum, moet in de toekomst nagenoeg alles in het NAC komen te zitten. Een open workspace moet de communicatie tussen de verschillende diensten ook bevorderen.

Na de bouw van het NAC wordt het bestaande gemeentehuis gerenoveerd. Onder meer de stookinstallatie, elektriciteit en verlichting worden aangepast aan de huidige noden.

Plaats: 
Brasschaat
Opdrachtgever: 
Gemeentebestuur Brasschaat
Ontwerpteam: 
Compagnie-O. architecten
Uitvoeringsperiode: 
2016 - in uitvoering
Bedrag: 
8,1 M€