Projecten

Nieuw Zuid

Het project ‘Nieuw Zuid’ is gelegen op de grens van de 19e eeuwse stad en de nieuwe zuidelijke stadsuitbreiding, schuin over het nieuwe gerechtshof en aan de verbindingsweg met de kaaien. De omliggende stedelijke omgeving is lange tijd achteruit gesteld maar door talrijke initiatieven zoals de heraanleg van de Leien, het nieuwe justitiepaleis,... werd een nieuwe dynamiek gecreëerd. Het nieuwbouwproject kadert in deze grotere stedelijke evolutie.

De invulling van dit multifunctioneel gebouw kwam tot stand na een sociale en ruimtelijke analyse van de site. Op het gelijkvloers, in relatie met de stedelijke voetganger, werd de oppervlakte maximaal benut als commerciële ruimte. Hierdoor werd het binnengebied één verdieping opgetild, tot bij de bovenliggende kantoren en appartementen. Deze centrale daktuin voorziet ze van de nodige kwalitatieve buitenruimte. De kantoren werden ingeplant langsheen de Jan Van Gentstraat, één van de zuidelijke toegangswegen van de stad. De appartementen situeren zich langs de Gijzelaars- en Pacifiactiestraat dewelke deel uitmaken van het rustigere en fijnere stedelijk weefsel. Op drie ondergrondse bouwlagen werden bergingen en voldoende fiets en auto parkeerruimte voorzien voor heel het programma.

Plaats: 
Antwerpen
Opdrachtgever: 
Fico
Ontwerpteam: 
Architectenburo Jan Veelaert bvba
Uitvoeringsperiode: 
2006 - 2008
Bedrag: 
16,1 M€