Projecten

Parking AZ St.Lucas

Dit project omvat een nieuw parkeergebouw met 1450 parkeerplaatsen voor personeel en bezoekers en met plein en omgevingsaanleg.

Het parkeergebouw is voor automobilisten en vele bezoekers vanaf de Ring rond Gent het eerste beeld dat van AZ Sint Lucas wordt opgevangen. Om die reden wordt in het ontwerp veel aandacht geschonken aan sfeer en uitstraling.

De parking bestaat uit twee delen: gebouw West met 4 verdiepingen (meer dan 500 parkeerplaatsen) en gebouw Oost met 8 verdiepingen (meer dan 900 plaatsen). Het doorgaand verkeer wordt beperkt tot urgentiediensten en een kiss en ride zone onder gebouw Oost. Zo ontstaat een verkeersarm plein waarop de bezoeker, patiënt en/of medewerker terecht komt na het parkeren.

De gelijkvloerse lagen van gebouwen Oost en West werden met een vrije hoogte van 4 meter uitgevoerd. Dit zowel om herbestemming mogelijk te maken als om bepaalde zones te reserveren voor bijzonder verkeer zoals ziekenvervoer, bestelwagens van onderhoudspersoneel, plaatsen voor mindervaliden, huisartsen, regelmatige bezoekers voor radiotherapie ed... Zij kunnen drempelvrij tot de ingang van het ziekenhuis circuleren.

Voor vormentaal en expressie kozen de architecten van Abscis voor een open parkeergebouw. Tegenover het strakke raster van de parkeerplaatsen staan uitwaaierende vloerplaten met groenaanplantingen voor een vermenselijking van een functioneel concept. De borstweringen zijn ontworpen en uitgevoerd in geperforeerde aluminium platen die een contrast vormen met de massiviteit van het project.

Plaats: 
Gent
Opdrachtgever: 
Vzw AZ Sint-Lucas & Volkskliniek
Ontwerpteam: 
Abscis - Technum
Uitvoeringsperiode: 
2014 - 2015
Bedrag: 
12 M€