Projecten

WZC De Zathe

Het nieuwe woon- en zorgcentrum ‘De Zathe’ omvat 60 RVT-bedden, 33 ROB-bedden en 3 kamers voor kortverblijf.  Het complex telt drie bouwlagen bovengronds en 1 niveau ondergronds. 

Bebouwde oppervlakte: 1.895 m²
Vloeroppervlakte: 9.052 m²
Terreinoppervlakte: 4.827 m²

Toegepaste technieken en bouwmethodiek
De ondergrondse bouwlaag werd geconstrueerd door een betonnen keerwand, gerealiseerd aan de hand van een secanspalenwand. Deze dient als grondkering, waterdicht scherm en is zo geconcipieerd dat hij draagkrachtig genoeg is om de grondwaterdruk en lasten van het gebouw op te vangen. De palenwand werd gevormd en uitgevoerd met palen diameter 52 cm die allen 47 cm geboord worden en zo voldoende overlappen om een waterdicht geheel te vormen. De palenwand is 7 m diep. De bodem werd gefundeerd op palen (trek en druk) en is tevens verankerd in de palenwand.

De verdere draagstructuur van het gebouw werd verwezenlijkt door: 

  • Vloeren in voorgespannen vloerelement 
  • Binnenspouwblad van de buitenmuren in volle betonnen prefabelementen
  • Buitenspouwblad in metselwerk
  • Betonnen balken

Een ander belangrijk aspect was de duurzaamheid van het gebouw. Architecten en bouwheer kozen voor een energiezuinig concept met onder meer ventilatie met waterterugwinning.

Er werd ook gewerkt met geothermiek, meer bepaald met een BEO-veld in combinatie met een waterpomp. In de winter wordt het gebouw zo opgewarmd en in de zomer zorgt het BEO-veld voor de afkoeling. Zo wordt de temperatuur geregeld in de leefruimten en cafetaria. In de kamers zijn radiatoren geïnstalleerd.

Plaats: 
Nieuwpoort
Opdrachtgever: 
Belfius Bank nv
Ontwerpteam: 
Osar Architects nv
Uitvoeringsperiode: 
2010 - 2013
Bedrag: 
10,8 M€