Nieuws

Diamantgebouw Gent

Antwerpse Bouwwerken haalt BREEAM certificaat ‘very good’ met kantoorgebouw Diamant

AB haalde met kantoorgebouw Diamant haar eerste BREEAM certificaat. Het 20 miljoenenproject werd uitgevoerd in samenwerking met Vuylsteke en biedt ruimte aan zo’n 1000 werknemers. Naast een architectonische eyecatcher wenste bouwheer Global Life Tree NV, van de Diamant ook een duurzaam icoon te maken. BREEAM of Building Research Establishment Environmental Assessment Method is een internationale milieustand die beheerd wordt in Groot-Brittannië. Bij de uitvoering werd de nodige aandacht besteed aan de opgelegde duurzaamheidsprincipes. Ook het nieuwe administratieve centrum in Gent zal AB uitvoeren volgens de BREEAM principes. AB hecht steeds meer belang aan duurzaamheid en wil zich dan ook wendbaar opstellen naar klant en bouwheer bij wie de vraag naar duurzaam bouwen groter wordt.

 

Het Diamantgebouw ligt op de rand tussen de Stationsbuurt en het zogenaamde Wijkcentrum in Gent. Beide zijden van het gebouw worden geflankeerd door een publiek plein, aansluitend bij de Koningin Fabiolalaan. De architectuur lijkt op een steenachtige hand die een glazen volume vasthoudt. Eindresultaat doet denken aan de vorm van een schitterende Diamant.

Het was vanaf de start prioriteit om de Diamant ook te laten schitteren in zijn minimale milieu en omgevingsimpact. Projectingenieur Arno Van Doren was verantwoordelijk voor de opvolging van het BREEAM-certificaat voor dit project. “Het is eigenlijk een ratingsysteem om weer te geven wat de milieu-impact van je gebouw is. Dat gaat dan over milieu gerelateerde zaken met betrekking tot de constructie van je gebouw, de uitstoot, het afval, het water en elektriciteitsverbruik, maar ook omgevingsfactoren als geluidsoverlast komen aan bod.”, aldus Arno.  BREEAM houdt rekening met een 70-tal parameters binnen negen categorieën: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling.

Naast een aantal specifieke studies die vereist zijn voor BREEAM werd door de werf ook een blowerdoortest afgenomen voor het meten van de luchtdichtheid van de Diamant. Deze test is ook noodzakelijk voor het bepalen van het EPB-pijl van het gebouw.  Hoe luchtdichter je gebouw, hoe minder warmteverlies je hebt. “Voor Diamant was deze test zeer goed”, zegt Arno. “Onze onder en bovendruk lag rond een score van 3,52. Dat is 3,5 kubieke meter lucht per uur dat je gebouw verlaat, per vierkante meter grondoppervlakte. Dat is een zeer goede score. Daarnaast hebben we het volume aan afvalstromen goed bijgehouden. Dat doen we uiteraard sowieso, maar om je BREEAM certificaat te krijgen moet je ook bijhouden en aantonen dat je gesorteerd hebt.  We hadden als doel om per afvalstroom onder de 4 ton per 100 vierkante meter vloeroppervlakte te blijven. AB heeft zijn vooropgestelde tonnages niet overschreden.”, aldus Arno.

Ook het water en elektriciteitsverbruik werd goed bijgehouden. “We moesten maandelijks invullen wat de meterstand is om te zien wat ons waterverbruik is. Ook het elektriciteitsverbruik en de hoeveelheid fossiele brandstof wordt regelmatig bestudeerd. De pieken en evoluties worden geanalyseerd en zeggen iets over welke fase van je project je ingaat. Op die manier kunnen we nagaan, evalueren en analyseren wat de ecologische invloed van je gebouw is.” aldus Arno. Aan de hand van je behaalde credits wordt dan bepaald of je geslaagd bent.

Het BREEAM certificaat voorziet in verschillende checklists om te meten wat de milieu impact van je gebouw is, maar ook het voorzien van een klachtenbrievenbus, aparte mannen en vrouwen toiletten en duidelijke informatie voor de buurtbewoners behoren tot de checklists. AB is blij deze ervaring te hebben opgedaan, wetende dat voor ontwikkelaars en eindgebruikers duurzaamheidscertificaten als BREEAM steeds belangrijker worden op de markt.