Antwerpen Centraal Station

Over deze referentie

Antwerpse Bouwwerken en het station van Antwerpen centraal: een samenwerking van 15 jaar. Het verhaal van AB en Antwerpen centraal start in 1992: toen werd aan Antwerpse Bouwwerken de restauratie van de toen bijna 100-jarige koepelconstructie toevertrouwd. AB werkte tot 1998 aan dit 30 miljoenenproject, tot de koepelstructuur klaar en sterk was voor de komende TGV. Hierna werkte AB aan het voorlopig station, de bouw van de nieuwe perrons, alsook de ruwbouw van de commerciële ruimtes, waarvan ook de afwerking aan AB werd toevertrouwd. Samen goed voor zo’n 99 miljoen euro.

Op 18 mei 2007 werden de commerciële zones en perrons officieel in gebruik genomen. Later werd de tweede station toegang met ondertunneling en parking onder het Astridplein toegevoegd, goed voor in totaal 38 miljoen euro. De omschakeling van een kopstation naar een doortocht station, was een historisch kantelpunt voor Antwerpen. Zoals vele andere grootsteden beschikt Antwerpen nu over een volwaardige noord-zuidverbinding. Hierna werkte AB nog aan een tweede volwaardige station uitgang met een bijbehorend nieuw stationsplein en check-in balie van de nationale luchthaven. Waardoor het station een echt trefpunt werd voor internationale reizigers.

  • Projectnaam

    Station Antwerpen Centraal
  • Locatie

    Antwerpen
  • Uitvoeringsperiode

    1992-2007
  • Bedrag

    +- 167,65 M